Karin og Hakon Bergan
Bodde på «Kjelleren» (nåværende Østerøyveien 244) en vinter (1967 ?) mens bestefar, Anders J. Sand, var på gamlehjemmet i Bjerggata. Hakon hadde spurt om han kunne bo der neste vinter også og fikk ja av far, Finn Sand. Men bestefar fant ut at han ikke lenger ville bo på gamlehjemmet i Bjerggata og kom hjem til Strand. Hakon og Karin fikk da bo i bryggerhuset på Bergan hos Naphaug. Årsaken til at de ikke ville bo hjemme hos seg selv, var selvfølgelig at de begynte å bli gamle og ikke klarte å bo på Flautangen om vinteren. Hakon var født 1884 og var 83 år på dette tidspunktet. Karin var noe eldre, så vidt jeg husker.
Hakon har fortalt at etter at faren hans bygde det «minste huset i bygden» måtte faren måke hele veien opp til Østerøyveien om vinteren. Dette var vel 1 km langt.
Denne vinteren ble jeg kjent med ekteparet Bergan på en helt annen måte enn slik jeg hadde oppfattet dem før. Det var allment kjent at Hakon Bergan jaget folk når de nærmet seg huset deres på Flautangen. Mange oppfattet han som sint og innesluttet. Vi hadde mange interessante samtaler og jeg husker en gang Hakon og jeg gikk kveldstur sammen. Vi gikk fra Strand og ut til huset til Omang hvor vi snudde. Da fortalte han hvorfor han var kommunist og medlem av NKP. Han var svært redd for partipisken og å miste muligheten for å ha egne meninger. Derfor var han medlem av det minste partiet han kunne finne,- NKP.
Denne vinteren de bodde på Strand var det varierende vinterforhold. Karin var veldig opptatt av å holde seg i form og når det var glatt, gikk hun fram og tilbake mange ganger på en kortere strekning med mer akseptabelt føre.
Karin hadde jobbet som massør på Tønsberg sykehus og hadde svake armer som følge av yrket sitt. Hun var en flott dame med egenskaper som ikke mange visste om. I 1974 sørget Jorun Homleid for at Karins dikt ble skrevet og trykt i et lite hefte. Vi fikk dette i gave og vi ser at det er en gammel dame som skriver
Hakon Kristiansen Bergan var sønn av Johan Kristiansen og Hella Andrea; Johan leide i 1880 en del av Støkke «et stykke i Udmarken, Flautangen kaldet » . Leiekontrakten gjaldt for Johan og Hellas levetid og grunnleien var 8 kroner. I 1931 tinglyses det at Karin Bergan overtar leiekontrakten etter sin svigermor, Hella Kristiansen Bergan. Hella levde blant annet av fiske og gikk til byen med fisk. Faren Johan dør i 1907.
De hadde en sønn til, Alfred, som fikk en sønn i 1897 med Hulda Amundsen, datter av losen i Tallakshavn. Alfred var eldst av de to og født i 1875. Alfred giftet seg annen gang med Anne Mathilde (se under)
Alfred Kristiansen (Christiansen) (Styrmann 1900, hvalskytter 1910)
9.3.1875 Bergan Øde, Sandar -1.12.1919 Sandefjord gift 20.11.1904 i Sandefjord kirke med
Anne Mathilde Martinsen
22.10.1872 Grønlien, Sandar – begr. 28.2.1951 Sandefjord
(datter av sømand Marthin Andersen, Sandefjord og Anne Severine Hansdatter)
Hvalskytter Alfred Kristiansen kjøpte i 1914 Melsomgården (Storgt. 20). Ekteparet fikk ett barn, Henny (1907-1993) som i 1935 ble gift med maskinsjef Otto Birger Andersen. Hvalskytter Christiansen døde i spanskesyken 1919, og enkefruen beholdt eiendommen til 1947 da hun overdro den til datteren Henny og svigersønnen for kr. 40.000,-. (Kilde: Arne H. Lund: Melsomgården – Storgata 20)
Hakon og Karin var barnløse.
Som 16-åring står Hakon oppført som musiker med bosted Oslo i folketellingen1900.
Her må han ha skaffet seg betydningsfulle venner. Han var venn med statsminister Gunnar Knudsen og fra Eian så man at Knudsens båt la til ved Flautangen og besøkte Hakon på hjemstedet. I den senere tid har jeg forstått at Gunnar Knudsen heller var venn med faren til Hakon. Disse fikk ihvertfall et nytt «rent » flagg av Knudsen og Flautangen var et av de første stedene som flagget med et rent norsk flagg etter unionsoppløsningen i 1905.
Musikerkarrieren tok slutt og så vidt vi vet hadde de lite annet enn fisket å livnære seg av.
Hakon og Karin bodde på Lunden aldershjem de siste årene. Jeg besøkte dem der og husker at jeg kjørte bil. Da må de minst ha levd til 1972.
skrevet av Anders S.
Om Bergans musikerkarriere skrevet av G.E. ( Muligens Grant Engvik?) klikk på linken -> Hakon Bergan
Huset til Karing og Hakon Bergan ble påtent og brant ned til grunnen tidlig på 70-tallet .