Søsknene Sand

Olaf , Anders Ellen , Kirsten , Sigrid , Ragnhild

Olaf var eldst og født i 1879. Foreldrene var Ole Andersen Ødegården og Lovise Jørgensen fra Stavern. Ole var født i Larvik i 1856 og faren hans kom fra Siljan som så mange andre av arbeiderne på "Værket" i Larvik. De bodde på Langestrand som nygifte og er også der i 1885 ( kilde:folketellinga).   I en periode var han husmann hos Cappelen på Ulefoss og både Kirsten ( 1892) og Sigrid er født i Skien i 1897. I en periode eier de Bakkane og den må være kjøpt etter 1897. Under samtale med Svein Knut Granum i nov 2012 sjekket han sine notater og det virker som de kjøpte i 1898 og solgte igjen 1901. Det stemmer godt med Folketellinga 1900 hvor alle sammen, unntatt Anders Jørgen, bor på Bakkane. Anders var da hos lensmann Irgens som tjenestegutt/lensmannsbetjent og bor hos den familien. I 1901 flytter familien til Sand i Sandar. "Det var mor som kjøpte" , fortalte Sigrid. "-Far var ute" . Olaf driver gården noen år. Olaf får skjøte på gården Hotvedt i 1911 og det står i bygdeboka at han jobbet som gårdsbestyrer hos Abahamsen, Hunstok noen år før det. Olaf bor ikke på Sand i 1910 og det er far Ole som står oppført som gaardbruger. Alle de andre bruker etternavnet Andersen. Anders Jørgen overtar gården i 1916 og gifter seg med Gunvor Sanna i 1919. Finn blir født på Sand i 1920 og i 1924 kjøper de Strand på Østerøya. Olaf tar navnet Hotvedt etter gården han kjøpte og de andre søsknene bruker Sand som etternavn.

xx

Kirsten, Sigrid og Ragnhild var barnløse. Kirsten gifter seg med Salomon Jørgensen i ??. Tante Kari nevner at hun hadde hørt Salomon beklage seg over svigerfaren om at han håpet han kunne gifte seg med Kirsten hvis ikke svigerfaren skjøt han før det.. Det bekrefter hva flere har sagt; at Ole Andersen ikke var en snill mann. Tante Sigrid sa på sine gamle dager: "Jeg var egentlig litt redd for far. Hvis han og jeg var inne alene gikk jeg ofte ut i fjøset og så etter kuene, jeg" Barnebarnet ,"O" , sa om bestefaren : "han var en jævel", og min far, Finn, ble utstøtt og fikk aldri lov til å sitte på fanget til bestefaren sin fordi Anders Jørgen hadde meldt seg ut av Mo-kirken( Den jarlsbergske frimenighet).

 

Sigrid og Ragnild jobbet i melkebutikik i byen. I 1927 reiser de til USA og begynner å arbeide der som kokke og stuepike.De kom hjem på begynnelsen av 60-tallet , men ble bedt om å komme tilbake. Sigrid var den som holdt på lengst og kom ikke hjem før i 1967 siste gang. Da var hun faktisk 70 år!